“Slut Sult”-karavane gjorde holdt i Sognegården

Med titlen ”Ung i sognet” har sognepræsterne Jan Brogaard og Niels Lassen i vinterhalvåret arrangeret en række spændende temaaftener med emner, som kommer de unge i 7. – 9. klasse ved.

Tirsdag den 28. februar var det sult i Afrika, der stod på programmet. Her havde de inviteret Folkekirkens Sultkaravane. Sultkaravanen 2012 er otte biler fyldt med unge, som kørte rundt i hele landet. De har været ude i Zambia og Malawi som frivillige. De besøgte derfor konfirmander, efterskoleelever, spejdere og FDF’ere i hele Danmark i uge 8 og 9.

De fem unge, der besøgte Sognegården – Charlotte, Johan, Marie, Marlene og Søren – har alle gået på Silkeborg Højskoles u-landslinje, som tilbyder rejse og frivilligopholdet i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. De unge frivillige har boet hos familier i de to afrikanske lande og har oplevet, hvordan det almindelige liv i landsbyen er. De har været med til at hente vand, arbejde i marken, lave mad til familien og passe de mindre husdyr som høns og geder. Ved at leve så tæt sammen med de afrikanske familier har de fem unge danskere fået den afrikanske kultur ”ind under huden”.

På trods af nød og elendighed er afrikanerne glade og taknemlige, siger Charlotte, som er den ”erfarne” i karavanen, idet hun deltager for andet år i træk. Der skal være én, som har prøvet det før, fortæller hun videre, og det kunne hun i år, da rejser hjem til Sjælland og starter på et nyt studium – geografi – til september på Københavns Universitet.

Den ene af de unge mænd, Johan, fortæller, at han altid har haft lyst til at rejse ”på en anden måde”. Han søgte derfor arbejde i udlandet, indtil han stødte på Folkekirkens Nødhjælp og blev meget fascineret af programmet. Det er hans første besøg i Afrika – men måske ikke det sidste. Han og de andre førstegangsdeltagere kom hjem fra Afrika for en måned siden og tog umiddelbart derefter ud på karavanen, som for deres vedkommende startede i Sønderjylland med bl.a. besøg på Fanø og skulle slutte i Hirtshals som sidste stop efter Storvorde.

Man skal holde tungen lige i munden for ikke at miste sine rettigheder. Heldigvis var det kun et spil. Foto: Merete Aarup-Kristensen.

Efter et spændende foredrag – et show, hvor de fem unge trak det unge publikum ind i de udfordringer, verdens fattigste lever med, var der spisning. Endnu engang var det Sejlflod Hotel, der leverede maden – lige noget for målgruppen, lasagne med grøn salat og flûtes. Måske var det foredragets indhold, der var grunden – appetitten var i hvert fald stor.

Nu blev de unge delt ind i hold, som på skift skulle besøge tre stationer med opgaver og øvelser, så de kunne få en lille smagsprøve på, hvordan det er at leve i Afrika under helt andre vilkår, end vi gør i vores beskyttede højteknologiske velfærdssamfund.

Aftenen sluttede med en lille gudstjeneste, som de fem unge mennesker stod for. De havde valgt to af de nye salmer i salmebogen, ”Menneske din egen magt” af Villy Egmose, 1987, og ”Spænd over os dit himmelsegl” af Hans Holm, 1988. Organist Birgitte Søndergaard akkompagnerede på klaver.

I løbet af aftenen blev de unge mennesker opfordret til at melde sig som indsamlere til søndagens store årlige sogneindsamling SLUT SULT. Flere af dem tog imod tilbuddet om på den måde at være med til at gøre en forskel til gavn for omkring en milliard mennesker, som lever i daglig sult – hvert syvende menneske i Verden.