DØDSFALD

Dødsfald

Dødsfald anmeldes
Umiddelbart efter et dødsfald skal en læge skrive en dødsattest. Hvis dødsfaldet er sket hjemme, er det afdødes egen læge eller en lægevagt, der skriver dødsattesten. Sker dødsfaldet på et sygehus, vil det være en læge derfra. Lægen anmelder dødsfaldet til Sundhedsstyrelsen.

Et dødsfald skal anmeldes til kirkekontoret eller sognepræsten i det sogn, afdøde hørte til, senest to dage efter dødsfaldet. Som pårørende kan du selv anmelde dødsfald på borger.dk. På blanketten skal du oplyse personlige data, om afdøde skal begraves eller brændes m.m. Reglerne gælder uanset afdødes trosretning, eller afdøde ikke var medlem af folkekirken.

Du kan enten selv udfylde blanketten eller få bedemandens hjælp. Blanketten skal sendes til kirkekontoret eller sognepræsten i det sogn, afdøde hørte til.

Følgende dokumenter skal vedlægges:

• kopi af lægens dødsattest
  • afdødes sundhedskort
  • dåbsattest
  • og en evt. vielsesattest.

Kirkekontoret sørger for at give besked om dødsfaldet til de øvrige offentlige myndigheder, blandt andet skifteretten og folkeregistret.

Pårørende kan vælge selv at stå for det praktiske omkring anmeldelse af dødsfald og begravelse, eller de kan træffe aftale med en bedemand, om hvilke ting, han skal ordne.

Begravelseshandling aftales
Gennem bedemand eller alene kontakter de efterladte præsten for at beramme begravelsen eller bisættelsen og aftale forløbet i detaljer, herunder begravelsestale og salmer, og graveren angående det praktiske, herunder pyntning af kirken og spørgsmål om gravsted.

Begravelsessalmer
Se salmerne, læs deres tekster, hør melodierne. Tag stilling til forslag til begravelsessalmer og dan dig din egen mening ved at klikke her.

Hvad skal du være opmærksom på som efterladt til afdøde?
Kirkeministeriet har udarbejdet en “top-10″ over gode råd og anvisninger som du kan følge når et familiemedlem, god ven eller kollega dør. Find de ti råd her.